Ergonominen kantaminen on mukavaa sekä lapselle että kantajalle. Ergonominen kantaminen mahdollistaa lapsen kantamisen pitkiäkin aikoja kerrallaan ilman että siitä aiheutuu kantajalle vaivoja ja kipua.

Mitä pienempi vauva on kyseessä, sitä tärkeämpää selän pyöreä C-asento on. Vauvan selkärangan ja lantion asento on erilainen kuin aikuisella ihmisellä.Vauvan selkä on C-kirjaimen muotoinen aina siihen asti kun hän on valmis seisomaan ja kävelemään. Kantoliinassa ja ergonomisessa repussa lapsen selkä ja lonkat pitävät tämän lapselle luonnollisen asennon. Asento edistää lapsen lantion kehitystä, tukee selän luonnollista pyöreyttä ja mahdollistaa lapselle kantajan liikkeisiin mukautumisen. Ergonomisessa kantoasennossa lapsi on aktiivisena osapuolena kantamissa, ei vain kuollutta painoa jota roikotetaan mukana. Jotta lapsi voi osallistua aktiivisesti kantamiseen, häntä kannetaan aina kasvot kantajaan päin. Silloin lapsen painopiste on kohti kantajaa, eikä kantajasta poispäin. Lapsi pystyy nojaamaan kantajaa vasten, hän näkee ympärilleen mutta pystyy myös pitämään katsekontaktia ja keskustella kantajan kanssa.

Ergonomisen kantamisen ydin on lapsen ns. sammakkoasento. Tämä on kannetuksi tarkoitetulle ihmisen poikaselle anatomisesti luontainen asento, ja tähän asentoon vauva hakeutuu monessa arkisessa tilanteessa. Kun pieni vauva makaa selällään, hän nostaa jalat ylös, reidet lepäävät sivuilla ja varpaat osoittavat kohti kattoa, selkä on C-kirjaimen muodossa. Syliin nostettaessa vauva koukistaa jalkansa kuin hakeakseen hyvän tartuntaotteen kannettavasta. Lonkalla kannettaessa lapsen jalat levittäytyvät kantajan molemmin puolin, polvitaipeet pyllyn tasalla tai vähän ylempänä. Tähän samaan asentoon lapsi asettuu kantoliinassa.

Kantajalle ergonominen kantaminen on mukavaa eikä tuo mukanaan kipeitä hartioita ja selkää. Kantoliinassa, neliöliinassa tai kantorepussa lapsen paino jakaantuu tasaisesti hartioille sekä lantiolle. Selkä pysyy suorana ja hartiat rentoina. Lasta voi kantaa joko vartalon etupuolella, lonkalla tai selässä tilanteen, lapsen iän ja painon sekä kantajan fyysisten ominaisuuksien mukaan. Kantajalla on molemmat kädet vapaana vaikka arjen askareisiin, kauppakassin kantamiseen tai isomman sisaruksen hoivaamiseen. 

 

 

 

 Kuvan tekijä: Heli Metsätähti